Jarmark z gęsią w roli głównej
Gęś po ślesińsku, pierogi z gęsiną i czernina. Wszystkiego tego można było spróbować podczas Jarmarku Ochweśnickiego w Ślesinie.
Gęś po ślesińsku, pierogi z gęsiną i czernina. Wszystkiego tego można było spróbować podczas Jarmarku Ochweśnickiego w Ślesinie.
Ślesin kiedyś słynął z gęsi. Później o niej nieco zapomniano, ale od kilku lat miejscowi próbują przypomnieć kulinarne tradycje tego regionu. Co roku w listopadzie odbywa się tam Festiwal Kuchni Ochweśnickiej. Teraz na ślesińskim rynku zorganizowano Jarmark Ochweśnicki.
Przez cały dzień na scenie swoje talenty prezentowała młodzież, a Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Ślesin częstowały przysmakami miejscowych. Poza przysmakami z gęsi na stołach pojawił się pyrczok, obsypunka, dziady z kapustą i drożdżowiec.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.